Saturday, December 12, 2009

Εμείς οι δύο, πέρα από εμένα και εσένα.

Ανάμεσα σε σένα και μένα γεννιέται κάτι τρίτο όταν ενωνόμαστε, ένα «εμείς» πέρα από εμένα και εσένα, κάτι που έχει τη δική του ζωή. Η σύλληψή του γίνεται από την πρώτη μας συνάντηση και μετά αυτό μεγαλώνει, παίρνει σάρκα και οστά φτιαγμένα από αναμνήσεις, εκμυστηρεύσεις, ερωτικές περιπτύξεις, όνειρα που μοιραστήκαμε, ταινίες που είδαμε μαζί, παρέες που φτιάξαμε, κοινή γλώσσα και αστεία.

Αυτό το «εμείς» φτιάχνεται από ό,τι του δίνουμε. Όσα περισσότερα του δίνουμε, τόσο πιο πλούσιο. Όσα λιγότερα, τόσο πιο φτωχό. Άλλες φορές είναι ισχυρό και μακροημερεύει, άλλες φορές καχεκτικό και πεθαίνει. Μπορεί να του συμβούν διάφορα, άλλα ατυχή και άλλα ευτυχή, άλλα να το καταδικάσουν σε πρόωρο θάνατο και άλλα να το προικίσουν πλουσιοπάροχα, ακόμη και με απογόνους.

Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό το «εμείς», το εμείς του ερωτικού ζεύγους, δεν είναι αποτέλεσμα της πρόσθεσης δύο «εγώ», του δικού τους και του άλλου, αλλά προϊόν της σύνθεσής τους. Αυτοί, ακόμη και όταν κάνουν έρωτα, επιμένουν στις δικές τους συνήθειες, και δεν συμμετέχουν ουσιαστικά στην υπέρτατη πράξη του ζεύγους, στην ερωτική, όπου το κάθε ζευγάρι συνθέτει τον δικό του τρόπο.

Όταν αναφέρομαι στο ερωτικό ζευγάρι, δεν εννοώ αναγκαστικά αυτό που θα ζήσει μαζί. Ένα ζευγάρι μπορεί να υπάρξει μόνο για μια νύχτα, αλλά για να υπάρξει (συν)ουσιαστικά πρέπει οι δύο που το φτιάχνουν να ανοιχτούν ο ένας στον άλλο και να μη μείνουν στο εγώ τους. Βέβαια, αν αυτό συμβεί το πιο πιθανό είναι να ξανασυναντηθούν, (εκτός αν υπάρχουν άλλα εμπόδια).

Έχουν ειπωθεί πολλά για την ερωτική φύση του ανθρώπου, για το αν είναι πολυγαμική ή μονογαμική. Εγώ αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξει αυτό το δημιουργικό και ποιητικό «εμείς» με άλλη μορφή από αυτήν του ζεύγους, από αυτήν των δύο ατόμων που θα ενωθούν ξεπερνώντας το εγώ τους με την αυτοϋπέρβαση που τους δίνει ο έρωτας .

5 comments:

  1. Το δημιουργικο και ποιητικο εμεις "με ταση αναθεωρησης και ονειρικης δομης προσ τα αστρα" ειναι οι ανθρωποι που θελουν να εκφρασουν και να εκφραστουν για ο,τι τους περιβαλλει...Συν-τροφοι, συν-οδοιποροι καισυν-δημιουργοι....

    ReplyDelete
  2. @anonymous
    ναι, αλλά εδώ μιλάμε για το ερωτικό "εμείς"

    ReplyDelete
  3. Πιστεύω πως αυτή την αίσθηση τη βιώνεις σε μεγαλύτερο βαθμό, όταν έχεις γίνει γονιός. Η πραγματικότητα της γέννησης κάνει πιο σαφές το τρίγωνο Εγώ-Εσύ-Αυτό. Διαφορετικά, οι άλλες πραγματικότητες της καθημερινότητας απορροφούν τους λιγότερο συγκεντρωμένους εραστές...

    ReplyDelete
  4. Δυστυχώς πολλοί όταν γίνονται γονείς αρπάζονται από τον εγωισμό τους, αντί να τον ξεπερνούν...

    ReplyDelete
  5. Θα σε απογοητεψω πολυ, αν σου πω..οτι ακομα κι αυτη η a priori ερωτικη φυση-ενστικτο του ανθρωπου αμφισβητειται απο πολλες σχολες ειδικων???Χα-χα
    .................ποια αλλη?Η μαθητρια Δημοτ.της Frankφουρτ

    ReplyDelete